Toetsenbord telefoonMag jouw kind typen op school?

Heeft jouw kind op school problemen met spelling of schrijven? Vaak mag jouw kind dan op een computer of laptop werken om spellingoefeningen te doen of om vragen te beantwoorden of een verhaal te typen. Dit om de inspanning en soms ook de frustratie die bij het schrijven komt kijken te verminderen. Wat ik vaak zie bij de jonge kinderen die in mijn praktijk komen, dat ze de letters op het toetsenbord nog één voor één moeten zoeken. Steeds weer opnieuw scannen ze rij voor rij om te kijken waar de gewenste letter zich bevindt. Dit kost veel tijd en kinderen raken dan vaak de zin in de opdracht snel kwijt. Nu kun je natuurlijk besluiten om jouw kind een typecursus te laten volgen, maar jonge kinderen zijn daar meestal nog niet aan toe. Ze moeten al zo veel op die leeftijd. Het leren lezen, schrijven en rekenen op school kost al veel energie. Moet je ze dan ook nog naar een typecursus sturen? Ze moeten hiervoor elke dag oefenen en dat kan op dit leeftijd best wel een dingetje zijn en strijd opleveren.

Toetsenbord in klei

In mijn praktijk laat ik de kinderen dan het toetsenbord kleien en het (foto)beeld hiervan in hun hoofd opslaan. Daarna doe ik een spelletje. Met de ogen dicht vraag ik of ze het beeld van de gekleide letters van het toetsenbord nog voor zich kunnen zien. Soms is het nodig om dit even te oefenen met iets anders, zodat de bedoeling duidelijk is. Het werkt hetzelfde als de vraag: ‘Kun jij met je ogen dicht voorstellen hoe jouw slaapkamer er thuis uit ziet’?

Ik stel dan allerlei vragen:
Welke letter ligt er aan het begin van de eerste rij en welke aan het eind van de eerste rij?
Welke letter ligt er ongeveer in het midden.
In welke rij ligt de  letter M?
Welke letter komt er voor de M?
Waar zit de punt eigenlijk op het toetsenbord?

Omdat ze het toetsenbord zelf hebben gekleid zijn ze heel intensief met de plek van de letters bezig. De visualisatieoefening is een leuke manier om een goed beeld te krijgen van de plek van alle letters op het toetsenbord. Hierdoor kunnen ze veel vlotter spellingoefeningen op de computer of laptop doen, of antwoorden op vragen of een verhaal sneller ‘typen’.

Typecursus voor groep 6, 7 en 8

Wil je jouw kind als het eraan toe is toch een typecursus laten volgen, dan zijn deze twee opties misschien wel wat. Je kunt als ouder gewoon thuisblijven, je hoeft je kind nergens heen te brengen. Het zijn online trainingen, speciaal voor kinderen en dus speelser om te volgen dan een gewone typecursus. Ze zijn geschikt voor kinderen van groep 6, 7 en 8 en hebben allebei een aparte dyslexie-versie

www.typetopia.com
www.loikidzz.nl

P.S.
Deze foto is van een toetsenbord van een telefoon. Handig als je snel app-jes of sms-jes wil kunnen typen.

Op de hoogte blijven aan nieuws, tips en weetjes van Anders Leren. Klik dan hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief of volg en like Anders Leren op   Facebook-create-300x106